23 Ocak 2018 Salı




                             aile çocuk etkinlikleri ile ilgili görsel sonucu
                         EVDE DİKKAT GELİŞTİRİCİ ETKİNLİKLER
1)KURALLAR -DİKKAT İLİŞKİSİ 
SİZCE KURALLARIN DİKKAT İLE İLİŞKİSİ OLABİLİR Mİ? EVET
ÇÜNKÜ;Yapılan araştırmalarda 0-7 yaş arası belirli kuralları benimsemiş çocukların dikkatini toplama oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
2)RUTİNLER ÇOCUĞUNUZUN GÜN İÇİNDE YAPACAĞI ETKİNLİKLERDEN HABERDAR OLMASINI SAĞLAYIN 
ÇÜNKÜ;Kendisini bu yönde hazırlayarak planlama becerisini geliştirecektir.Aynı zamanda dikkat gelişimi desteklenecektir.
3)UYARICILAR BİRDEN FALA UYARICIYA MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA YAPTIĞI İŞE ODAKLANMA SORUNU YAŞANDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR.
BU NEDENLE; Oynadığı oyuncak sayısını sınırlandırın. Odasında oyuncaklarını türlerine göre sınıflandırmasını sağlayın. Aynı anda birden fazla iş yapmasını engelleyin.(tv izlerken oyuncak oynamasın.)

TELEVİZYON DEMİŞKEN;
Çocuğunuzun televizyon karşısında yemek yemesi neden daha kolaydır? Çocuğunuz tv izlerken önünden geçtiğinizde bile sizi fark edememesinin nedeni nedir?
ÇÜNKÜ; Tv ya da tablet oyunlarında saniyede 24 resim art arda geçiyor.Ama rutin hayatımızda bu hızda akışın olması mümkün değildir.Bu akış hızını yakalamak için çocuk yeni hareketler arayışına giriyor.Bu nedenle aşırı hareketli oluyor ve dikkati dağılıyor.
 4)ÇİZELGELER Dikkati kolay dağılan çocukların kendi öz denetimini yapabilmesi çok önemlidir.
BU NEDENLE; Çok uzun süreye yayılmayan bir davranış çizelgesi yapıp kendini değerlendirmesi istenmelidir. Değerlendirme sonucu olumlu ise övgü ve sözel pekiştireçler aksatmadan verilmelidir.
                               DİKKAT GELİŞTİREN OYUNLAR


                                                                                             aile çocuk etkinlikleri ile ilgili görsel sonucu
)HAFIZA KARTLARI:Benzer şekilleri bulmaya yönelik hazırlayabileceğiniz mini kartlarla oyunu oynayabilirsiniz.
2)BARDAĞA BONCUK SAKLAMA:Bu oyun için gerekli malzemeler;3 adet şeffaf olmayan bardak,1 adet boncuk.Nasıl oynanır:Boncuğu hangi bardağın içine yerleştirdiğinizi çocuğunuza gösterin.Bardakların yerlerini hızlıca değiştirin.Boncuğun hangi bardakta olduğunu bulmaya çalışsın.
3)EVET/HAYIR
Nasıl Oynanır? Bu oyun esnasında evet/hayır kullanılmamalıdır.
Örnek:Kahvaltını bitirdin mi? Cevap :Kahvaltımı Bitirdim.
4)RESMİ HAFIZAYA ALMA
Nasıl oynanır:Görsel hafızayı ve dilsel gelişimi destekleyen bu oyunda çocuğunuzun aklında kalabilecek çok karışık olmayan bir resmi birkaç saniye gösterin ve resmin arkasını çevirin.Aklında neler kaldığını anlatmasını isteyin.
5)SÖYLE KOMUTU İLE CEVAP VERME
Nasıl oynanır:Çocuğunuza sırasıyla yönergeler verin.Ancak başında “SÖYLE”komutunu verdiğiniz zaman davranışı gerçekleştirmelidir.
Bu etkinlikte 5-6 soruyu hızlı şekilde yöneltmeniz gerekir. Gözün ne renk?SÖYLE Gözüm mavi renk. Saçın ne renk?(söyle komutu olmadığı için cevap vermemesi gerekir.)
6)ALIŞVERİŞ LİSTESİNİ AKLINDA TUTMA
Alışverişe giderken çocuğunuzla birlikte liste yapın ve ondan 3 ürünü aklında tutmasını isteyin.Ürün sayısını zamanla arttırın.
Örnek:Patates,Muz,Ekmeği hatırlamak senin görevin.
7)ŞEKİLLERLE SUDOKU
Çocuklar için yapılmış şekilli sudoku kitaplarından alın.Başta sizinle yapabileceği eğlenceli bir etkinlik.
8)KELİME MERDİVENİ
Kalabalık olarak oynayabileceğiniz güzel bir etkinlik.Sırayla bir kişi bir kelime
söyler.2.Kişi söylenen kelimeyi söyler ve onunla ilişkili bir kelime ekler.
9)RAKAMLARI TERSTEN SÖYLEME
Çocuğunuza başta 2 rakam söyleyin.(4-8)Daha sonra aynı sayıları tersten söylemesini isteyin.(8-4)Sayıları giderek arttırabilirsiniz.
10)TEKERLEME Çocuğunuzun hem dil gelişimi hem de işitsel hafızanın gelişimi için çok zevk alabileceğiniz bir etkinlik. “Kırk kırık küp,Kırkınında kulpu kırık küp.”
11)GARSONCULUK
İşitsel hafıza ve dikkati geliştirebilecek bir oyun.
Nasıl Oynanır:Aile bireyleri müşteri gibi davranır.Çocuğunuz sizden garson olarak siparişleri alır.Herkes bir yemek ve içecek söyler.Çocuğunuz siparişlerinizi size getirir.(nezaket kurallarına da dikkat edilmelidir.)
12)KİTAP OKUMA
Ailecek haftanın 5 günü kitap okuma saati belirlenmeli.Ancak unutulmamalıdır ki en iyi öğrenme şekli model olarak öğrenmedir.Siz tv izlerken çocuğunuz kitap okumaz.
13)HİKAYE TAMAMLAMA Bir hikayeye başlayın.Sırasıyla tüm aile bireyleri konu bütünlüğüne dikkat ederek hikayeyi devam ettirmelidir.
14)İPE BONCUK DİZME
Çocuğunuzun küçük kas gelişimi ve dikkatini geliştiren kolay bir etkinlik.Bir ip ve renkli boncuklarla etkinliği gerçekleşirebilirsiniz.
15)KIRMIZI/YEŞİL IŞIĞI HABER VERDİRME
Trafik ışıklarında beklerken yeşil ışığı takip etme görevini çocuğunuza verebilirsiniz.
16)EVİN YOLUNU TARİF ETTİRME
Gittiğiniz farklı yerlerden sonra dönüş yolunu çocuğunuza tarif ettirebilirsiniz.Dikkat gelişimini destekleyecektir.
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Gün içinde farkında olmadan devamlı tükettiğimiz şekerli ürünler,dondurulmuş gıdalar ,bulyonlar dikkat dağınıklığına yol açtığını alzheimerı tetiklediğini biliyor musuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...