Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız ilk altı yıllık dönemde çocuklar çevreleriyle oldukça ilgilidir.
Sürekli sorular sormaları da öğrenme güdülerinin bir sonucudur. Yeni şeyler öğrenme, eski öğrendikleriyle yenileri arasında ilişki kurma, gelecek yıllarda onların öğrenmesine destek olacak bir altyapı oluşturmada etkilidir.
Çocuğunuz hiç şüphesiz okul ortamına girdiği zaman rakam ve harfleri öğrenecektir.
Çoğu zaman aileler özel bir çaba sarf etmedikleri halde çocuklarının rakamları ya da harfleri öğrendiklerini ifade ederler. Günlük yaşam içerisinde yetişkinler farkında olmadan çocukları için öğrenme deneyimleri yaratırlar.
Örneğin, çocuklarıyla birlikte markette ya da pazarda alışveriş yaparken “kaç tane elma aldık?” hadi poşetimize 3 tane limon koyalım” gibi ifadelerle çocuklarının sayıları öğrenmelerine destek olabilirler.
Ayrıca çocuklar markette ya da pazarda sıklıkla gördükleri meyve ve sebzelerin etiketlerini nesnelerle birleştirerek elmanın “e” harfi ile başladığını öğrenebilirler.
Ebeveynlerin özel olarak öğretmesine gerek kalmaz çünkü günlük yaşamın içerisinde
çocuklar kendilerine sayısız öğrenme fırsatları yakalayabilirler.
Unutmayın ki erken çocukluk döneminde çocuklar en kalıcı öğrenmeyi doğal yollardan ve eğlenerek öğrendiklerinde sağlarlar.
Çocuğunuzun merakını görmezden gelmeden, sorduğu kadarına cevap vererek onun öğrenme
ihtiyacına karşılık verebilirsiniz.
ihtiyacına karşılık verebilirsiniz.
Çocuğunuzun sorduğundan fazlasını sunmanızın da sorularını karşılıksız bırakmanızın da olumsuz etkileri olabilir.
Bu nedenle Çocuğunuzun öğrenme isteğinin farkında olarak, yaşının erken olup olmayacağını düşünmeden ihtiyacı olan kadarını ona sunmanız, yaşam boyu sürecek olan öğrenme hevesini destekleyecektir.
Canım yine harika bir yazı. Kaç elma aldık gibi sorular ile gü luk hayatt a öğretmek ne güzel fikir.
YanıtlaSilcnm teşekkürler
Silmerhaba benim oğlum da 1 buçuk yaşındayken ingilizce renkleri öğrendi ilk olarak biz bunu tesadüfen öğrendik benden oyuncaklarını isterken renklerini söylediğini farkettim,daha sonra sayıları ardından birtakım nesnelerin ve şekillerin ingilizce adlarını ve son olarak da tüm alfabeyi ingilizce olarak biliyor. şu an 27 aylık ben bu özelliğini kaybetmemesi için geçen haftalarda magnetli sayı ve harfler aldım birlikte oyun oynuyoruz :))
YanıtlaSilne güzel yabancı dile yatkınlığını bu kadar erken keşfetmeniz.
Siltesekkurler bilgiler icin. benim kizim da biraz hizli gidiyor ama ben bu ogrenme istegini baskilamiyor, aksine tesvik ediyorum. ilerde okulda sikilacak dusuncesiyle simdi ogrenmek istediklerini ertelemenin yanlis oldugu kanaatindeyim. okulda ogretmeniyle birlikte takviye zenginlestirme programi uygulanir sikilirsa.
YanıtlaSilfezakiral.blogspot.com
öğrenme isteğini baskılamamanız ne iyi olmuş,yazının ana fikride ertelemeden ama abartmadan destek olmak. İnşallah okula başladığında 30 tane öğrencinin içinde 1 öğrenciye ilgi ve zaman ayırabilecek bir öğretmene rastlarsınız. Sevgiler
YanıtlaSil