GUNES CARPMASININ BELIRTILERI: BAZI BOLGELERDE SICAKLIGIN 40 DERECE, NEM ORANININ DA YUZDE 90'IN UZERINE CIKTIGI YAZ SICAKLARINDA, GEREKMEDIKCE DISARI CIKMAYIN. EK TEDBIR OLARAK TERLEMEYLE BIRLIKTE VUCUDUN SU KAYBINI ARTTIRAN DAR KIYAFETLERIN GIYILMEMESI GEREKIR.
Güneş Çarpması Belirtileri
Sıcak çarpması, vücut kendi iç sıcaklığını dengede tutamayıp, mekanizmanın iflas etmesi durumunda ortaya çıkar.
Sıcak çarpmasında vücudun iç Sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkar, bu noktada hayat tehlikeye girer. Cilt kırmızı,Sıcak ama kuru bir hal alıyor. Vücut dış ısıyla baş edemeyeceğini anlayınca bir noktadan sonra terlemeyi bırakıyor. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkışından sonra 15 Dakika yaşamak mümkün. Nabız kuvvetli ve dolgun atmaya başlıyor, kusma ve baygınlık hissi geliyor. Sıcak çarpmasının ön aşaması sıcak bitkinliği. Bunu zaten hepimiz farklı derecelerde günlük hayatımızda yaşıyoruz. Çabuk sinirlenme, yorgunluk, isteksizlik olarak kendini gösteriyor. Bu düzeyde kaldığı sürece de büyük sorun yaratmıyor.
Güneş çarpması durumunda ilk müdahele:
- Panik yapılmamalı
· Hasta hemen gölgeye taşınmalı, havadar bir yer daha da iyi olur
· Hastanın kafası ve göğüs kısmı daha yukarda olmalı
- Vücudu sıkan giysiler gevşetilmeli
- Hasta kusmak istiyorsa yan döndürülmeli
- Şuur bozukluğu veya kaybı ve diğer dikkat çekici anormallik durumunda hemen doktor-ambulans çağrılmalı
- Tıbbi yardım gelene kadar ense, kafa ve boyun bölgeleri soğuk ve ıslak bezlerle serinletilmeli (yüksek ateş durumunda bütün vücudun ıslak bezlerle serinletilmesinde yarar var).
- Güneşli günlerde kafa bir şapka, eşarp veya şemsiye ile korunmalı
- Yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı
- Ense ve boyun bölgesi de aynı şekilde korunmalı
- Çok miktarda su tüketilmeli, yani normalin üzerinde
- Tatil döneminde güneşe birden çıkılmamalı, süre yavaş yavaş uzatılmalı ve güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalı
- Yaz aylarındaki şehir ortamında yaşanan aşırı sıcak da çok tehlikelidir. Bilhassa çocuk ve yaşlıların trafikte taşıt içinde kalmaları güneş çarpmasının zamanla artan sebeplerinden biridir. O nedenle seyahatlarınıza bol su ile çıkın ve mümkünse günün serin saatlerinde seyehat etmeyi tercih edin.
ne güzel bir paylaşım olmuş canım
YanıtlaSilSağol canim.malum havalar sicak ve bu sicaklar tehlikeli.
YanıtlaSilevet şimdi de rüzgar çarpması yayınında sıra :)) kısın soğuk şarpması ilk bahar da da ask çarphasında neler olur :)
Silsizi seviyorum dunyanın en şeker insanlarına öpücükler
Sil♡yazariz tabiki:))))şekerim kendine iyi bak
YanıtlaSil