23 Mayıs 2014 Cuma

Anne Yanınızda Yatabilir Miyim?


Çocuğunuz doğduğundan beri çok uykusuz kalıp yorgun düştüğünüz oldu. Tüm bunları atlatacağınızı artık onun büyüdüğünü, sizin de rahatça  uyuyacağınızı düşündüğünüz bu yaşlarda çocuğunuz şimdi de sizinle birlikte yatmak istiyor. ““ Uykuya geçmek istemiyor bu nedenle yanımıza alıyoruz.”“ Gece ağlayarak uyanıyor ve yanımıza geliyor diyebilirsiniz
ama unutmayın uyku düzeninin kazandırılması açısından bebeklikten itibaren kendi yatağında yatması gerekmektedir.Anne–baba olarak çocuğunuz çeşitli nedenlerle (korkma, üşüme,üstünü açma vb…) yanınızda yatmak isteyebilir. Ama bu istekler bir yere kadar anlaşılabilir, bunun devamlılık arz etmesi onların psikolojik gelişimleri yönünden sakıncalıdır. Bu durumun getirdiği başlıca sakınca, çocuğunuzun size bağımlı hale gelmesi ve yalnız yatmayı sizin onu sevmediğiniz  olarak algılamaya başlamasıdır.
 Bu alışkanlıktan vazgeçirmek için
     1: Uykuya hazırlık  ve uyku evresi  hep aynı saatlerde olmalı ki çocuğunuz bunu bir disiplin haline getirsin ve biyolojik saati devreye girebilsin.
     2: Çocuğunuz eğlenceli bir oyun oynarken uyku konusunda size uyum sağlamayacaktır, o oyununu oynarken birazdan uykuya geçeceğinizi haber verin ve ondan  oyununu yavaş yavaş bitirmesini isteyin.
     3: Evde siz eğlenirken ya da bir davete gidecek kıyafetler içerisindeyken ondan uykuya geçmesini istemeniz çok doğru olmayacaktır, bu nedenle  ( en azından alıştırma evresinde ) siz de televizyonun sesini biraz kısabilir, uykunuz gelmiş gibi yapabilir, uyku kıyafetlerinizi giyebilirsiniz.
       4: Odasına gidin ve gece lambasını açın.
      5: O yatağında yatarken bir hikaye kitabı okuyabilir ya da bir masal anlatabilirsiniz. Masalın ya da hikaye kitabının heyecan içerikli ya da üzüntülü  olmamasına özen gösterin. Masaldan sonra odadan çıkabilirsiniz.
    6: Çocuğunuz, sinirli, üzgün ve korkmuş ise bu duygularla yatmasına izin vermeyin, onu rahatlatın   ve onunla konuşun.
       7: Gece kalkıp geldiği zaman, üşenmeden, muhakkak yatağına geri götürün.
      8: Gece korkuyorum” diye geldiğinde “ne var korkacak, hadi yatağına” demek, ya da “hadi gel yanımızda yat” demek yanlıştır.
     9: Eğer çocuğunuz korkmuşsa  ya da ağlıyorsa ona hemen dokunun, yanında olduğunuzu ona hissettirin, ( endişelerinizi hissettirmeyin) rahatlatın ve yatağına yatırın, uykuya dalana kadar yanında kalabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...