25 Mayıs 2014 Pazar

Eyvah Çocuğum Yemek Yemiyor!


Çocuğun yeme alışkanlıkları da doğrudan veya dolaylı olarak aile ile bakıcının beslenme alışkanlıkları uygulamalarından etkilenir.
Anne ve babaların çocuğa yemek yedirmek için ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi tutumları çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler,
 Bu yaşlarda, yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zekâ gelişimi ve öğrenme yetenekleri de olumsuz yönde etkilenmektedir.

 Bu   kazanılan   alışkanlıkların,   ileri   yaşlardaki   beslenme   alışkanlıklarının temelini oluşturacağı unutulmamalıdır.

Bu Dönemde Uyulması Gereken Kurallar
Çocuğun  kendi   kendine   kaşık   kullanması desteklenmelidir.
Çocuk, dudak ve dilini kullanmayı ve çiğnemeyi öğrenmiş olmalıdır.
Besin çeşitliliği fazla, besleyici değeri yüksek, az miktarla gereksinmeyi karşılayabilecek  yemekler  hazırlanmalıdır.
Çocuk,   aile   sofrasına   oturtularak   kendi   kendine   yemek   yeme alışkanlığını kazanmalıdır. Çocuğa, yemek yeme saatleri ile televizyon ve oyun saatlerini ayırt etme davranışı kazandırılmalıdır. Öğün aralıkları belirli olmalı. Tatlılara  odaklanmaktan  sakınılmalıdır.
Çocuğun kendi tabağına, kendi servisini yapma olanağı sağlanmalıdır.
Çocuğun  tabağına,  tüketebileceği  miktar  kadar  yemek  konulmalıdır.
Çocuğun beslenmesi ek zaman ve dikkat gerektirir.
Sabırlı davranmalı, çocuk  yüreklendirilmeli, yerken  denetlenmelidir. Çocuk,  yemekle değil sevgi ve ilgi ile ödüllendirilmelidir.
Çocuklar,   yetişkinlerle   aynı   besinlere   gereksinim   duyar,   ancak gereksinim duyulan miktarlar daha azdır.
Okul  öncesi  çocukların  öğün  saatleri  düzenli  olmalıdır  ve  öğün atlanmamalıdır.  Kahvaltı  alışkanlığı  kazandırılmalıdır.
Çocuklar, üç ana ve 2-3 ara öğünde beslenmelidir.
Okul öncesi çocukların porsiyonları, yetişkin porsiyonlarının 1/4’ü ile 1/3’ü arasında olmalıdır. Kahvaltı, önemli bir öğün olup kesinlikle atlanmamalıdır. Günde üç öğün yemek yenildiğinde ve her öğünde her gruptan besin önerilen miktarlarda  tüketildiğinde,  yeterli  ve  dengeli  beslenme  sağlanır. 
BESLENME SORUNLARINDA ANNELERE ÖNERİLER
Çocuklarının iştahsız olduğunu ve iyi beslenemediği düşünüldüğünde, yeterli    beslenip beslenmediğinin, sadece büyüme ve gelişmesi izlenerek saptanabilir.
 İştahsız  çocuğa  besinler  ve  yemekler  farklı  sunumlarla verilebilir. İştahsız  çocukların  anne  ile  birlikte  yemek  hazırlamaya  katılması sağlanabilir.
Çocuğun  ara  sıra  iştahsızlık  yaşaması  veya  iştah  dalgalanmalarının olması olağan karşılanmalıdır. Aşırı  yemek  yiyen  çocukların  tabağına  büyük  porsiyonlar  servis edilmemeli, çocuğa   oyun oynarken ve televizyon seyrederken yiyecek verilmemelidir.
 BESİN GRUPLARI
Besinler besleyici değerlerinden dolayı 4 grupta toplanmaktadır;
Bir grup içinde yer alan besinler, birbirinin yerine tüketilebilmektedir
TAZE SEBZE VE MEYVE GRUBU Her gün  En az 5 Porsiyon tüketilmelidir.
EKMEK VE TAHIL ÜRÜNLERİ GRUBUHer gün  3-6 porsiyon olarak  tüketilmelidir.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU Her gün 2-3 Porsiyon tüketilmelidir
ET,YUMURTA VE KURUBAKLAGİLLERHer gün 2 Porsiyon tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...