31 Mayıs 2014 Cumartesi

Çocuğunuzun Olumlu Kişilik Geliştirmesi İçin Etkili Yaklaşımlar


Çocuğunuzu öncelikle iyi tanımaya çalışın. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin,kişilik özelliklerini değiştirmeye çabalamayın
Onaylamadığınız davranışlarını bile eleştirmeden değiştirmenin yolunu bulmaya çalışın. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın.
Çocuğunuzun olumlu yönlerini daima öne çıkarın.

Çocuğunuzu suçlamaktan, cezalandırmaktan kaçının ve bunu yapanlara da engel olun. Toplum içinde her zaman onu övün ve onun tarafını tutun.Hatalı olsa bile eve döndüğünüzde yalnızken konuşun.
 Çocuğunuzun anlattığı her konuya önem verin,yüz yüze ve göz göze onu dinleyin.Çocuğunuzun size ve  olaylara tepki göstermesine izin verin; ağlamasına ya da bağırmasına engel olmayın,tepkisi geçene kadar onu yalnız bırakın.
Sık sık sevgi sözcükleri kullanarak ve ona sarılarak sevginizi gösterin. Çocuğunuzun duygularını kelimelerle anlatması için teşvik edin,örnek olun:’anne,sana çok kızdım,diyebilirsin’ gibi cümlelerle duygusunu sözle anlatmasına yardım edin.
 Çocuğunuza karşı her zaman sabırlı ve anlayışlı olun. Çocuğunuza her konuda yeterli zaman tanıyın,aceleci olmayın. 
Çatışma konularınızı iyi bilin ve bu ortamları yaratmayın; örneğin alışveriş merkezinde çocuğunuzu kontrol edemiyorsanız bir süre birlikte alışverişe  gitmeyin.
Yanlış  davranışlarla karşılaştığınız ortamlarda çocuğunuzla bu olayı tartışın;’bak gördün mü, adam çöpü arabadan dışarı attı, oysa arabasında bir torbaya koyup sonradan çöp kutusuna atmalıydı.’
Her konu ve olay için; çocuğunuza, kuralların ve sınırların ne olduğunu açık bir şekilde anlatın.Nedenlerini de açıklamayı unutmayın.
Çocuğunuzu,yeni durumlara ve olaylara katılım konusunda cesaretlendirin. Başarısızlık hissettiği her durumda başarabileceği yönünde ona destek verin.
Çocuğunuza, konuşmalarınız ve davranışlarınızla anne baba olarak sizler doğru örnek olun. Çocuğunuzun kişiliğinin ana hatları bu yaşlar arasında belirginleşecektir.
Sevgi ve otoritenizi dengeli kullanmaya çalışınız. Çocuğunuzu disipline alıştırın.Disipline ederken çocuğu özgür bırakmanız gereken durumları doğru belirleyin.Örneğin istediği oyuncağı almasına, istediği giysiyi giymesine ya da düşüncesini söylemesine izin verin.
 Bir sandala binseniz ve sadece tek bir küreğiniz olsa,ileriye doğru gitmeye çalışsanız,büyük bir daire  çizer,yine başladığınız yere geri dönersiniz.”Bazı ebeveynler çocuklarının eğitimini diğerine bırakır. “Ben kazanırım gerekli masrafları karşılarım,sen de eğitimiyle ilgilen” derler. Çocuk eğitimi sadece anneye veya babaya bırakılmamalıdır. Bir çocuğun anne ve babasının birlikte sağladığı dengeye ihtiyacı vardır. En sağlıklı tutum  yeterli  sevgi, yeterli disiplin, yeterli eğitim, yeterli hoşgörü.         


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...