7 Haziran 2014 Cumartesi

Mercimekli Köfte


ilk tarif benim vazgeçilmezim sabah öğle akşam yerim diyebileceğim bir yemek tamda bizim yöreyi yansıtan yemek olmasına rağmen bilinen bir yemektir,  hele sabaha kalmışının tadına doyulmaz.şimdiden afiyet olsun.Anneminde ellerine sağlık.



Malzemeler:
  • 1 bardak  kırmızı mercimek 
  • Bir bardaktan ince bulgur 
  • 1 kuru soğan
  • 2-3 dal taze soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı  salça 
  • Bir demet maydanoz 
  • Pul biber, karabiber, tuz
  • Yarım bardak kadar zeytinyağı
Yapılışı:
Mercimek yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konarak pişmeye bırakılır. gerekirse susuz kalmışsa az su ilave edin .
Mercimek piştiğinde ocağı kapatın. Kıvamı lapa gibi olmalıdır. Bu noktaya önemlidir ne çok sulu
Mercimeğin su miktarından emin olduysanız içine ince bulguru ve tuzunu atıp bulguru mercimeğe karıştırıp tencerenin ağzını kapatın.
Kuru soğanı minik minik doğrayın tavaya yağını ve soğanı koyup kısık ateşe koyun, soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun ve salçasını katın.salçayla da bir süre kavurun ve ateşten alıp  soğumaya bırakın.
Bulgur şişene kadar yeşillikleri doğrayın. 
Mercimeği ve bulguru tencereden bir yoğurma kabına boşaltın ve  taze soğan sarımsağı ve soğanlı salçalı yağıda katarak yoğurmaya başlayın. Malzemeler bütünleşene kadar yoğurun. maydanozları da ilave ederek biraz daha yoğurun.
Elinizin altına biraz sıvı yağ alın ve elinizin yapışmaması için elinizi arada bir yağa batırarak köftelerinizi sıkın.
Mercimekli köfte çiğ köfte gibi küçük sıkmalar şeklinde olmaz, hele koca bir avuç büyüklüğünde yapılanlar en özelleridir.

Afiyetle Olsun…

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...