13 Haziran 2014 Cuma

Televizyon Reklamlarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri


Okul öncesi dönemdeki çocuklar gerçek ile yalanı ve hayali birbirinden ayırt edemezler. Bu nedenle onlara sunulan ve söylenilen şeylerin gerçek olduğuna inanırlar. Bu nedenle televizyoncular reklamlarda özellikle çocukları hedef alırlar. Çünkü çocukları kandırmak ve ikna etmek çok kolaydır. Çok fazla televizyon izlemeyen çocuklarda reklamlardan etkilenme sonucunda gördükleri bu ürünleri isteme davranışları da daha artmaktadır.

   Son yıllarda çocuklar ve gençler daha fazla sağlıksız besinler tüketmektedirler. Çünkü reklamlar çocuklarda yanlış bilgilere/ algılara neden olmaktadır. Çocuklar sürekli olarak televizyon reklamlarında sağlıksız yiyeceklerin reklamlarını görmektedirler.  Bu reklamlar sonucunda çocuklar televizyonda izledikleri yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalara yönelmektedirler. Bu durumda günümüzde çocuklarda şişmanlığın giderek artmasına neden olmaktadır.  Bu şekilde çocuklar sağlıksız yeme alışkanlıkları kazanmaktadırlar.

Çocuklarımızı televizyonun olumsuz etkilerinden nasıl koruyabiliriz? 
Anne babaların okul öncesi dönemdeki çocuklar için günlük bir saat veya daha az, ilköğretimin ilk yıllarındaki çocuklar için iki saat ve daha az süre televizyon izlemelerine izin vermeleri ve zaman sınırlamaları getirmeleri gerekir.
 Anne babaların çocuklara model oluşturmaları nedeniyle televizyon kullanmalarına ilişkin alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmeleri gerekmektedir.
Tüm aile bireylerinin izlemek için program seçmeleri ve her programı izlememeleri gerekmektedir.
 Anne babalar televizyonu bir çocuk bakıcısı gibi kullanmamalı ve iş yaparken çocuklarını saatlerce televizyon karşısında bırakmamaları gerekmektedir.Anne babaların çocuklarını spora ve arkadaşları ile oyun oynamaya yönlendirmeleri gerekmektedir.
 Anne babaların çocuklarının televizyon izlemeleri ile ilgili olarak sınırlılıklar getirmeleri ve kullanımına ilişkin ortak kurallar oluşturmaları ve bu kuralları tüm aile bireylerine anlatmaları gerekmektedir.
Anne babaların çocuklarının yaşına ve gelişimlerine uygun programlar seçmeleri gerekmektedir.
Anne babaların çocuklarıyla televizyonda izledikleri şiddet sahneleri ve çocukların yaşlarına uygun olmayan programlardaki uygunsuz görüntüler hakkında çocukları ile konuşmaları gerekmektedir.
 Anne babaların çocukların odalarında televizyon bulundurmamaları gerekir.
Anne babaların çocukları televizyon izlerken bir şeyler yiyip içmelerine izin vermemeleri gerekir.
Anne babaların çocuklarından haftalık televizyon izleme planları çıkarmalarını istemeleri ve çocuklarının iyi seçimleri karşısında onları ödüllendirmeleri gerekir.Anne babaların çocuklarının televizyonda izledikleri konusunda onlarla sohbet etmeleri ve yanlış davranışlar üzerine tartışmaları gerekmektedir.
    Anne babaların çocuklarına televizyonda izlediklerini gerçek olmadığını anlatmaları gerekmektedir. 
Anne babaların televizyon programlarına göre çocuklarının yatma saatini değiştirmemeleri gerekmektedir.
      Anne babalar çocuklarına reklamların amaçlarının gösterdikleri ürünleri satmak olduğunu anlatmaları gerekmektedir.
    Anne babaların yemek yerken, misafir geldiğinde veya iş yaparken televizyonu açık bırakmamaları ve izleyecekleri programlarda açmaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...